Επίλογος για το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018

Φωτογραφία : Θάνος Χαρίσης 

 

Βρισκόμαστε στην τέταρτη χρονιά της διοργάνωσης. Τα δύο τελευταία χρόνια το  Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης έγινε θεσμός, με τριήμερες εκδηλώσεις πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων.

 

Το έργο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό του Λ.Ναρ από  το ΚΘΒΕ, έκανε  έναρξη των  «δρόμων θεάτρου» του  φεστιβάλ, στον αύλειο χώρο του Επταπυργίου ή Γεντί Κουλέ. Γεμάτο από κόσμο, φίλοι του θεάτρου και των μνημείων,χαρακτήριζαν με τα πιο θερμά λόγια τη δράση της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων,  συγκλονισμένοι από το εξαιρετικό έργο, τα κείμενα του και τον επιβλητικό χώρο του ιστορικού μνημείου.

Οικοδέσποινα του μνημείου η έφορος αρχαιοτήτων  Π.Βελένη, ενώ χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο συγγραφέας του έργου Λ.Νάρ και ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού.

 

Nemesys Morfeus

 

Τη δεύτερη μέρα ,οι «δρόμοι μουσικής» συγκίνησαν το κοινό που παρακολούθησε σχεδόν στο σύνολο τις τρεις συναυλίες, που είχαν σχεδιασθεί από το τμήμα μουσικής επιστήμης και τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Τρεις συναυλίες σε τρία μνημεία ενταγμένα στην Ουνέσκο (Βυζαντινό Λουτρό,Πύργος Αλύσεως & Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ).
Η κάθε συναυλία ήταν ξεχωριστή.Ο καιρός όμως άρχισε το βράδυ να κάνει παιχνίδια βροχής, ενώ η κατανυκτική ατμόσφαιρα στο Επταπύργιο δεν άφηνε το κοινό να αποχωρήσει. Οι φοιτητές ένθερμοι με τον καθηγητή τους κον Δημήτρη Χανδράκη επέμεναν και η συναυλία  δόθηκε μέσα στην αίθουσα των κελιών των φυλακισμένων της μαύρης εποχής των φυλακών του Γεντί Κουλέ,με πρωτοβουλία της εφορείας αρχαιοτήτων. Οι μνήμες έφεραν σε πολλούς θύμισες άγριες, αλλά οι νότες όμως ερχόντουσαν για να εξευμενίσουν και να αποκαταστήσουν στο σήμερα με άλλη ματιά, διαφορετική, συναισθηματική, συγκινησιακή γεμάτη δάκρυα υποδοχής. Μαγική βραδιά !!

 

Τάσος Ορφανίδης

 

Η Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε τον  αγώνα δρόμου μνημείων  με τη συμμετοχή πολλών αθλητών, παρά την  αρχική κακή διάθεση του καιρού που λειτουργούσε αποτρεπτικά.Την εκκίνηση του αγώνα έδωσαν ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών  Σίμος Δανιηλίδης μαζί με τον τμηματάρχη της εφορείας αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης  Γ.Σκιαδαράση.

Σε μια διαδρομή μέσα στο παραδοσιακό ιστό της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, με πέρασμα από τα 8 μνημεία ιστορικής αξίας( Γεντί Κουλε, Μονή Βλατάδων,Όσιος Δαυίδ, Βυζαντινά λουτρά,Αγιος Νικόλαος Ορφανών,Ισλαχανέ,Κήποι πασά, Πύργος Αλύσεως) , οι δρομείς μετέφεραν το μήνυμα της διοργάνωσης

 « τα μνημεία της χώρας ανήκουν στου πολίτες της, για πολυχρηστικοί χώροι εκδηλώσεων»

 

 

Αναστασία Κιχάκη 

 

Η κορύφωση των εκδηλώσεων ήρθε με το αγκάλιασμα του μνημείου, από αθλητές , εθελοντές , κοινό , όλοι μαζί σε μία αλυσίδα με δεμένα τα χέρια,  ο ένας με τον άλλο,σηματοδοτώντας τη συμφιλίωση.Οι χοροί από τους Κρήτες βρακοφόρους της Μακεδονίας και του Γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε.Δυτ.Θεσσαλονίκης- τοπικό περιβαλλοντικό δίκτυο : Αειφορική Διαχείριση Μνημείων της Θεσσαλονίκης, έκλεισαν το τριήμερο των εκδηλώσεων, εισπράττοντας ηχηρό χειροκρότημα!

 

Χρήστος Βασιλειάδης

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κατά το τριήμερο  των δρώμενων του. Τα θετικά σχόλια του κοινού, είναι πολύ ενθαρρυντικά για να συνεχίσουμε, μας γεμίζουν συγκίνηση με πολλαπλά συναισθήματα . Οι φίλοι των μνημείων ήρθαν κοντά μας, εκτιμώντας την προσπάθεια και τον σκοπό της διοργάνωσης.

 

Ο αγώνας εξελίχθηκε με αθλητικό πνεύμα!

Τα αποτελέσματα του αγώνα εδώ http://www.yedikule.gr/results

 

Ευχαριστούμε κοινό ,εθελοντές και αγωνιζόμενους για την παρουσία , συμμετοχή και υποστήριξη μας στο τριήμερο των εκδηλώσεων μας !!!

Ευχαριστούμε !!!

 

την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης,
την τροχαία Θεσσαλονίκης,

 τον καλλιτεχνικό δντη Yannis Anastasakis του Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ,
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης - Department of Music Science & Art
τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Chrisvas Vassiliadis και την υποψήφια διδάκτορα Sofia Garane,
την αρχαιολόγο Despina Makropoulou,
τον πρόεδρο φίλων μνημείων ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

την Despina Michelaki και το το γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε.ΔΥΤ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΟΜΙΛΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ,
την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Θεσσαλονίκης
τους Κρήτες Βρακοφόρους Μακεδονίας 
την ψυχή της διοργάνωσης, τους εθελοντές μας, που έδωσαν το παρόν τους, φορώντας σημειολογικά το λευκό καπέλο,
τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους φιλόξενους δημοσιογράφους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και ΑΠΛΑ, Elsa Poimenidou, Haris Arvanitidis
 FM 100 - Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Nafsika Gratsiou

ERT3  
9,58fm ΕΡΤ3, Giorgos Toulas

Αναστασία Γρηγοριάδου,Καλημέρα, Θανάσης Γωγάδης, Eleni Kourtidou

Evi Karkiti Πρακτορείο FM 104,9 Nicole Kazantzidou
Livemedia.gr, 

και πολλούς άλλους !
τους φίλους φωτογράφους Thanos Charisis & Nemesys Morpheus,John Kianas και πολλούς εθελοντές φωτογράφους ,προσμένοντας τη δυνατότητα να διοργανώσουμε έκθεση φωτογραφίας στο μνημείο εφόσον καταστεί δυνατή σχετική άδεια

τους χορηγούς της διοργάνωσης
Scott , ,Camelbak, Kreonidis' Balcony,Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ - Cafe Aithrio atYedikule, alba w.c Gymnasium LOUX - ΛΟΥΞ - Φυσική Ελληνική Απόλαυση

 και τους δωροθέτες  
KYANA Professional Hair Products

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την εταιρία ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ ,
τον Οργανισμό τουρισμού Θεσσαλονίκης και την πρόεδρο του Voula Patoulidou συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Φέτος τα μνημεία είναι ανοιχτά από την αρχή του έτους , ελπίζουμε και ευχόμαστε η δυναμική παρουσία των δράσεων μας, να κερδίσει την εμπιστοσύνη στην πρόταση μας για την δημιουργία πολιτιστικών δρώμενων σε όλα τα μνημεία με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής τους αξίας

 

Με πολλά συναισθήματα, αποχαιρετούμε ένα τριήμερο βαθιάς συγκίνησης!

 

"ποιος έχασε απ’ αυτούς που προσπάθησαν για μια ιδέα!

 

"γεννήθηκε  το σήμερα, το αύριο μπορεί να γίνει  ιδανικό !"

 

 

 

Από την οργανωτική ομάδα Anastasios Orfanidis,Grigoriadou Dimitra,Babis Tsanaktsidhs

 

Please reload

Τελευταία νέα
Please reload

Φόρμα Επικοινωνίας

 

© 2018 - Yedikule.gr