Μασκότ του Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, τα καπέλα των εθελοντών μας

 

 

Η ιστορία τους είναι παλιά, προέρχεται από την εποχή που το Επταπύργιο λειτουργούσε ως φυλακή, για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. 
Το όνομα της «φυλακές Γεντί Κουλέ».
Την δεκαετία του 1920, οι επισκέπτες των κρατουμένων δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην περιοχή ασκεπείς… δηλαδή χωρίς καπέλο. Μια πρακτική που καθιερώθηκε για μια δεκαετία ώστε να ξεχωρίζουν οι επισκέπτες από τους φυλακισμένους. Στην περιοχή λειτουργούσε ένα καφενείο που νοίκιαζε καπέλα μαζί με τον καφέ, σε όσους περίμεναν για το επισκεπτήριο.

Άγνωστή στους περισσότερους  αυτή ιστορία της Θεσσαλονίκης για ένα μνημείο σύμβολο της πόλης.
Με όχημα την ιστορία αυτή ,που η αναφορά της συνδέεται με την ελευθερία, σκεφθήκαμε να την κρατήσουμε ζωντανή, δημιουργώντας αυτή τη σχέση μεταξύ εθελοντών και κοινού στις εκδηλώσεις μας. Η αναδρομή στο παρελθόν δίνει την αίσθηση της επικοινωνίας και της μαζικότητας.
Με πυξίδα τους φυλακισμένους του Γεντί Κουλέ, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την ταινία«το συρματόπλεγμα,Γεντί Κουλέ, τόπος μνήμης»
Με την ίδια πυξίδα διοργανώνουμε φέτος το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018(8-10 Ιούνη), έχοντας σαν γνώμονα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των μνημείων της Ακρόπολης μας.

 

Φωτογραφίες Θάνος Χαρίσης 

 

 

 

Please reload

Τελευταία νέα
Please reload

Φόρμα Επικοινωνίας

 

© 2018 - Yedikule.gr